Príčiny nadúvania

63837748

  1. Výsledok zlého trávenia.Nedostatočne strávená potrava v žalúdku a v tenkom čreve, keď sa v takomto stave dostáva do hrubého čreva, podstúpi nežiaducim hnilobným a kvasným procesom. Totiž tu sa stretáva nedokonale strávená potrava s miliardami hladných baktérií a kvasiniek tvoriacich našu prirodzenú alebo nenormálnu črevnú flóru. Pôsobením kvasných baktérií vznikajú plyny (ako oxid uhličitý, metán, vodík, sírovodík, merkaptány) a rozkladom hnilobných baktérií vzniká amoniak, sulfán, fenol a pod. a nakoniec sa mení na výkaly. Niektoré z nich dodávajú typickú vôňu, napr. sírovodík smrdí ako pokazené vajíčka a sprevádzajú nadmerné nafukovanie, plynatosť. Nadmernú plynatosť spôsobujú tiež niektoré potraviny, pretože obsahujú viac nestráviteľných sacharidov ako ostatné. S fazuľou určite každý z nás má vlastnú skúsenosť, je výnimočným páchateľom v tomto smere! Okrem ďalších strukovín medzi potraviny, ktoré spôsobujú plynatosť, prípadne plynatosť a nadúvanie patrí kapustovitá zelenina (brokolica, kel, karfiol, kapusta a pod.), cibuľa, cesnak, pór, repa, zemiaky, kvasnice v chlebe, pšenica, reďkovka, apod. Ľuďom, ktorí nie sú schopní rozložiť mliečny cukor – laktózu, po konzumácii mlieka sa zvýši plynatosť činnosťou črevných baktérií, ktoré ju rozložia.
  2. Prítomnosť parazitov– typickým znakom býva častá plynatosť a kŕče v bruchu. Isté parazity sa nachádzajú špeciálne v hornej časti tenkého čreva a tu vyvolávajú zápal. Dôsledkom tohto zápalu vznikajú vetry a pocit nadúvania. Pozoruje sa to najmä pri zvýšenej konzumácii niektorej zeleniny.
  3. Vnútorné poruchy– Syndróm dráždivého čreva (Irritation BowelSyndrome, IBS), Zápal čreva – divertikulóza. Pri divertikulóze sa v stene čreva tvoria vačky, v ktorých sa hromadí potrava. Tá podlieha činnosti kvasných baktérií, ktoré produkujú plyny a výsledkom je plynatosť a nadúvanie. Postihnutý má v bruchu nepríjemný pocit spojený s nadúvaním a hromadením vetrov. V prípade, že sa vačok zapáli, vzniká divertikulitída. Prejavuje sa kŕčmi v bruchu, napínaním na vracanie a teplotou.

Príčiny plynatosti:

  • neschopnosť tráviť určitý druh potravy
  • prehltnutý vzduch pri hltavom „pažravom“ rýchlom jedení, rozprávaní pri jedle, či fajčení
  • bublinkové nápoje a sladké vody
  • ranná šálka kávy
  • zápcha
  • štartovanie lietadla
  • ochorenia žlčníka: nedostatok žlče, žlčové kamene
  • chýbanie črevných baktérií v čreve

Čo spôsobuje nadmerné vetry?

  • Prehltnutý vzduch, tzv. aerofágia, zvyčajne neúmyselné hltanie vzduchu napríklad pri pití  sýtených nápojov, žutí žuvačiek alebo pri fajčení.
  • Potraviny ako fazuľa, kapusta, brokolica, špargľa alebo pšenica.
  • Intolerancia laktózy, prípad, keď telo nedokáže tráviť laktózu (laktóza sa nachádza vo väčšine mliečnych produktov).
  • Intolerancia iných potravinárskych cukrov, ako sú fruktóza (napr. v ovocí a vo väčšine spracovaných potravín) alebo sorbitol (náhrada cukru v niektorých žuvačkách a cukríkoch).
  • Choroby spojené so zvýšenou tvorbou plynu, napríklad celiakia.

Príklady potravín, ktoré pôsobia na tvorbu plynu:

  • Zelenina: hrášok, kapusta, cibuľa, brokolica, karfiol, reďkovka.
  • Ovocie: jablko, slivky, banány, sušené ovocie.
  • Vláknina: ovsené vločky a iné obilniny.
  • Cukor: akokoľvek veľké množstvo cukru.